Helyes légzés megtanulása…

Fújógyakorlatok, légzéstechnikai gyakorlatok, a helyes légzés megtanulása a helyes beszédért vagy csak a móka kedvéért…

Jó móka, ha játékos formában fejleszthetjük gyermekeinket! Játékos légzéstechnikai gyakorlatot hoztam, ami nem mellesleg egy vicces együtt töltött értékes időt eredményez. Épp ezért jó szülőnek lenni, nem? Jó szórakozást hozzá!

Hogy miért hasznosak a fújógyakorlatok?

A fújógyakorlatok hasznosak, elengedhetetlenek, fejlesztik a szép, tiszta beszédet, a helyes légzéstechnika szükséges majd ahhoz, hogy folyamatosan tudjon majd olvasni a gyermek.

Nemcsak azoknak, akik beszédhibásak, vagy dadognak, hanem minden gyermeknek hasznos és szórakoztató.

A helyes légzés megtanulása nagyon fontos kiindulópont a további egészséges fejlődéshez sok területen.

A fújógyakorlatok közben fejlesztjük a fújás irányát, erősségét, folyamatosságát, és időtartamát, valamint a beszédhez használt izmokat is. Nagyszerű fejlesztő az a játék, amelyben a légzést irányítottan kell használni.

Most nyílik a gyermekláncfű, aminek fehér “esernyőcskéit” messzire el tudják fújni a gyerekek.

De játszhattok a lufikkal is. Megfigyelhetitek, hány levegővétel szükséges ahhoz, hogy jó nagyra felfújjunk egy lufit, vagy akár versenyt is csinálhattok, ki tudja nagyobbra fújni egy levegővétellel, vagy kié lesz a legnagyobb, kié pukkan ki a leghamarabb. Ha már kifulladtatok, levezető játéknak tartsátok fenn a lufit a levegőben a lehető legtovább a kezetekkel vagy a fejetekkel. Aki nagyon ügyes, az az orrával is pattogtathat lufit.

Szülői felügyelettel a gyertya lángjának elfújását is gyakorolhatják a kicsik.

Egy nagy levegővétel után egyre távolabbról próbálkozhatnak a fújással. Mindig egy kicsivel messzebb érdemes állni, valószínűleg egyre nagyobb levegőt fognak venni, egyre erőteljesebben fognak fújni. (Ilyenkor nem érdemes a fújás útjába állni. :-))
A gyertya lángját “lebegtetni” is lehet, ezt is érdemes kipróbálni. Ehhez még inkább szükséges koncentrálni, ügyesen kell a fújás erősségét szabályozni. Ez egy szuper lecsendesítő gyakorlat is egyben túlmozgásos gyerekeknek.

Légy kreatív

Számos más játékot Ti magatok is kitalálhattok. Fújhattok buborékot is, próbálhattok elfújni apró, könnyű ill. nehezebb dolgokat is, fújhattok szívószállal, fújhattok célzottan például egy pompomot végig egy labirintuson, amit építőkockákból állítotok fel. A videóban én is mutatok néhány mókás ötletet.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődést és a figyelmet a helyes légzés fontossága és gyakorlásának szükségessége iránt, és azt is remélem, hasznos ötleteket kaptál ebből a blog bejegyzésből! Ha csak néhány játékot megcsináltok ezek közül, garantáltan feldobja a közösen együtt töltött időtöket, javítja a kapcsolatotokat és még fejleszti is a gyermeked.

Jó szórakozást hozzá!

Nézd meg videómat a fújógyakorlatokról.

Bognár-Burik Bea

Ha szeretnél meséket, mondókákat, kreatív fejlesztő ötleteket
kapni tőlem, iratkozz fel hírlevelemre és rendszeresen küldök hasznos tartalmakat valamint értesítelek újdonságaimról, akcióimról.

Meseműhely hírlevél ITT >>>